„S ohledem na rozsah památky jsme museli rozložit natáčení do dvou bloků. První natáčení proběhlo s předstihem už na jaře letošního roku, zejména kvůli restaurátorským pracím na freskách v kostele sv. Jana Nepomuckého. Natáčení tak rozlehlého areálu je poměrně fyzicky náročné, a to kvůli množství techniky, kterou využíváme a musíme ji neustále přenášet z místa na místo," vysvětlil režisér Ondřej Sovík.

„V průběhu příprav se historie kláštera ukázala natolik zajímavá a myslím, že i pro mnoho Prostějovanů neznámá, že bychom dokument rozdělili do dvou dílů," doplnil Ondřej Sovík.

Klášter Milosrdných bratří řádu sv. Jana z Boha je vrcholným dílem prostějovské barokní architektury a pro své mimořádné hodnoty byl zapsán do Ústředního seznamu kulturních památek České republiky.

„Nejen architektonické a umělecko-historické hodnoty, ale i vlastní, velmi bohatá historie kláštera, která je spojená s posláním a působením řádu Milosrdných bratří, nás vedly k tomu, že jsme se rozhodli realizovat na zmíněné téma dva krátkometrážní dokumenty. Ty se budou vzájemně doplňovat a odkazovat na sebe," řekla odborná garantka projektu a historička Iva Orálková.

Diváci budou mít možnost nahlédnout do vnitřních prostor areálu kláštera, ale zároveň se také dozvědět spoustu informací o rozsáhlé historii tohoto komplexu.

„V současnosti pracujeme na scénářích, od nichž se budou postupně odvíjet další kroky, které povedou k finální podobě obou filmových dokumentů," nastínila Iva Orálková.

Jednotlivé díly dokumentární série budou k vidění na oficiálních webových stránkách projektu nebo na serveru YouTube.

„Technologickou novinkou je použití filmové digitální kamery Red One MX a nové epizody budou prostřednictvím našeho kanálu dostupné v rozlišení až 4K. Postprodukce je v tomto případě velmi náročná a v současnosti hledáme další možnosti dofinancování tak, abychom divákům mohli předvést kompletní dva díly. Areál kláštera si to bezpochyby zaslouží," dodal produkční Milan Kýr a dodal, že natáčení dokumentárního filmu podpořila i prostějovská radnice.