„Jsem moc ráda, že mezi námi mohu přivítat i děti, které se obrovskou měrou podílely na tom, aby kniha vůbec vyšla. Zhostily se toho opravdu výborně a výsledek je překrásný, " řekla na úvod slavnostní akce autorka knihy Marcella Dostálová.

Pohádkový titul pojednává o chlapci Jakubovi, který se nečekaně přestěhoval za svou tetičkou do pohádkového městečka Stříbrostužky. Tam se spřátelí se svou spolužačkou Miki, která ho doprovází při dobrodružstvích s nadpřirozenými obyvateli Stříbrostužek.

„Příběh jsem se snažila napsat tak, aby byl pro děti poutavý a dobře se jim četl. Hlavní hrdina Jakub je úplně obyčejný kluk jako každý jiný, proto se s ním může ztotožnit spousta čtenářů," řekla o své knize prostějovská spisovatelka s tím, že skutečný svět přenesla v symbolice do pohádkové reality.

Marcella Kolářová na své knize intenzivně pracovala celý rok. Inspiraci podle svých slov hledala všude ve svém okolí, z každodenního života, ale rovněž z mnohaleté učitelské praxe.

A právě i její přímá zkušenost s dětmi ji přiblížila k nápadu nechat si knihu ilustrovat žáky základní školy.

„Jakmile nás oslovili s prosbou o ilustraci knížky, měla jsem sice obrovskou radost, ale zároveň i velké obavy. Byla to zodpovědná a náročná práce, ale děti se toho velmi dobře zhostily. V relativně krátkém intervalu nakreslily spoustu překrásných obrázků, z nichž se některé staly součástí pohádkové knížky," popsala tvorbu ilustrací vychovatelka ze Základní školy Melantrichova Ludmila Navrátilová.

Součástí křtu bylo také autorské čtení pohádky, kterému předcházela odlehčená recenze knihy z úst bývalého ředitele prostějovského Reálného gymnázia Václava Koláře.

„Knížka je velmi pěkně napsaná i výborně provedená. Pohádky lidstvo provází už od nepaměti a tvoří tak významnou část naší kultury. Autorka knihy, paní Marcella Dostálová, má překrásný vztah k dětským čtenářům, ale také k jazyku. Četbou této knihy se tak čtenář kultivuje i po jazykové stránce," řekl na adresu nového knižního titulu Jakub a copatá Miki Václav Kolář.

Na samotném vydání pohádkové knihy se finančně podílelo i město Prostějov.

„Jsme rádi, že můžeme podporovat významné akce a aktivity, mezi něž rozhodně patří i vydání knížky Marcelly Dostálové," vyjádřil se předseda kulturní komise města Prostějova Josef Augustin.