Jak jste přišla na nápad, že by mohla v Prostějově vzniknout další galerie?

Prostory, v nichž galerie od začátku června funguje, jsou krásné, ale byly dlouho opuštěné. Asi rok nebyly využívané a já jsem si říkala, že je to škoda. Jsem vyučená aranžérka, mám k umění blízko a baví mě tvůrčí věci, a tak se zrodil nápad na galerii. Zavolala jsem prostějovské malířce a fotografce Zdence Trnečkové a nabídla jí, jestli by nechtěla v galerii vystavovat své obrazy, a domluvily jsme se na spolupráci. Bylo by smutné, kdyby prostory zůstaly prázdné.

Prostory galerie přímo vybízí k tomu, aby v ní svá díla prezentovali i jiní umělci než jen malíři.

Přesně tak. Je tam volný prostor pro sklo, sochy či keramiku, protože umění není jenom o obrazech. Chci zde pořádat prodejní výstavy, na kterých budou moct prezentovat svá díla nejen umělci z blízkého okolí, ale i z větší dálky. Výběr chci konzultovat se Zdenkou Trnečkovou, aby si galerie zachovala určitou úroveň. Nechci, aby to znělo jako klišé, ale chceme dát příležitost začínajícím umělcům, kteří nemají moc možností k prezentaci. Stávající galerie často sází spíš na známá jména, ale naše prostory mohou být možností pro všechny, kteří potřebují nějak začít.

Je vidět, že vás umění a tvůrčí práce baví. Sama vyrábíte krásné šperky. Kde jste se to naučila?

Je to pro mě koníček stejně jako všechno, co v životě dělám. Vzdělávám se sama, studuji z knížek a chodím na kurzy. Baví mě kov a práce s ním, láká mě jemný plech. Možná bych časem mohla některé své výrobky vystavovat právě v galerii, ale to bychom do ní musely pořídit vitríny, aby se neztrácely.

V Prostějově funguje celá řada galerií. Nemáte strach, že se mezi tou záplavou vaše galerie „ztratí"?

Nechceme nikomu konkurovat. Netlačíme na to, abychom měli hned plnou galerii umělců, ale chceme, aby to přirozeně vyplynulo. Myslím, že ulička je pro galerii idylická a že by díky ní mohla kulturně ožít. Ráda bych pozvedla kulturní život v Prostějově, a když se to podaří, tak to bude hezké. A když ne, tak se nic nestane. 

Galerie Nara funguje na Kramářské ulici od začátku června. Až do konce srpna si v ní návštěvníci mohou prohlédnout průřezovou výstavu obrazů prostějovské malířky a fotografky Zdenky Trnečkové, která představuje 28 velkých pláten olejomaleb a akrylomaleb z let 1996 až 2012. Galerie je otevřená ve všední dny od 8.30 do 18 hodin, v sobotu jsou brány galerie otevřeny do 12 hodin. Vstupné je pro milovníky umění zdarma.