Tým skončil v základní části šestý a s favorizovaným Kladnem odehrál ve čtvrtfinále vyrovnanou sérii.
Na tuto práci by trenér Jestřábů chtěl navázat i v příští sezoně.

„Je tady rozdělaná práce. Jako klub jsme se posunuli dál,“ tvrdí v rozhovoru pro Deník Jiří Vykoukal, který mimo jiné popsal, jak funguje jeho mentální koučink a nastínil svou budoucnost v klubu.

BK Olomoucko. Ilustrační foto
Ani stovka na Nymburk nestačila. Fuller přepsal rekord

Už jste vstřebal vypadnutí s Kladnem?
Pořád mě to mrzí. Odjel jsem na pár dní pryč, protože od srpna jsem vlastně neměl oddech. V člověku to zklamání pořád je, ale vrátit se to nedá, takže chceme pomalu začít myslet na další sezonu.

V základní části jste skončili šestí, ve čtvrtfinálové sérii s Kladnem jste odehráli vyrovnané duely. Bude hodnocení sezony tedy pozitivní?
Určitě jsme se jako klub posunuli dál. Navázala se výborná spolupráce s fanoušky, více se začalo pracovat na PR. Z hlediska individuálních výkonů jsme měli nejlepšího střelce a vítěze kanadského bodování, a navíc gólmana s nejvíce vychytanými vítězstvími. Po základní části jsem si přál skončit čtvrtý, abychom začínali doma, což se nepovedlo. Série s Kladnem byla vyrovnaná, třikrát se prodlužovalo a každý zápas byl o gól. Zpětně vidím, že jsme těch chyb udělali víc a proto jsme se nedostali k sedmému zápasu, který jsem si strašně přál.

Co nakonec chybělo, aby se to povedlo?
Hokej je hra chyb. Na Kladně jsme si dali vlastní gól, v posledním zápase jsme udělali dvě chyby ve středním pásmu. Pak jsme udělali v prodloužení poslední chybu, která to pak všechno podtrhla. Ale myslím, že kluci udělali maximum.

Odtrénoval jste v pozici hlavního kouče první kompletní sezonu v Prostějově. Co vám tento rok dal?
Chtěl jsem si to zkusit. Ty věci, které jsem měl v hlavě, tak fungovaly. Když bych pokračoval příští rok, tak bych sám sebe chtěl někam posunout a týmu díky těm zkušenostem dát více. Chtěl bych se hráčům věnovat víc individuálně, protože na to nebylo v této sezoně moc času. Tam je potenciál ještě na zlepšení.

Jak náročná to byla sezona?
Už před sezonou jsem říkal, že se budu snažit ty hráče někam herně a lidsky posouvat. Výsledky jsou krásné, ale pro mě je priorita, ty kluky posouvat. Hokej je jen část života, která jednou skončí, a pak se musíte zařadit do normálního života. Když jste dobrý hokejista, ale hloupý člověk, tak to pak nemá smysl.

To jistě souvisí i s vaším zájmem o mentální koučink. Jak jste ho aplikoval u týmu?
Mě to strašně baví. Už jsem se na léto zase objednal na pár seminářů. Může to člověka stále posouvat v komunikaci s lidmi, jak se postavit k problémům a řešit je. Hokej už je vymyšlený, ale v tomto se člověk může pořád učit.

Jak to funguje v praxi?
Já se vždy snažím i v těch rozhovorech vyslat těm hráčům nějakou zprávu. Snažím se s nimi hodně komunikovat a chci, aby věděli, na čem jsou a jakou mají roli v týmu. Když nehrají, tak jim to vždycky oznámím. Chci, aby kluci byli v obraze a věděli, na čem mají pracovat.

Prostějovské volejbalistky. Ilustrační foto
Prostějovské volejbalistky v prvním čtvrtfinále přejely Přerov

Kdy vám bylo v sezoně nejhůř? Bylo to na začátku sezony, kdy se vám výsledkově nedařilo a fanouškovské jádro bojkotovalo zápasy?
Začátek byl horší, ale nemyslím, že bychom hráli špatně, jak jsem někde četl. Hráli jsme z těch prvních osmi zápasů pětkrát venku a získali jsme devět bodů. Takže úspěšnost byla taková, jaká měla být, když vezmete, že musíte vyhrávat doma. Samozřejmě když jsme byli na začátku bez kotle, tak jsem byl na střídačce hodně fanouškem. Atmosféra nebyla příjemná a musíte ty hráče povzbuzovat. Když se vrátili fanoušci na zimák a začalo se pracovat na PR, zvedlo se to a ten závěr byl nádherný.

V létě jste přivedli veterány Divíška a Nouzu, kterým se ze začátku moc nedařilo, ale vy jste je podržel. Jak to bylo důležité?
Tihle kluci to nemají jednoduché. Když jsem je podržel, oni dělali všechno proto, aby tu důvěru splatili. A to se povedlo vrchovatě. Je to příklad pro ty mladé kluky.

Předčili nakonec vaše očekávání?
Myslím, že předčili očekávání nás všech. Já sám jsem nevěřil, že budou mít tak dobrou sezonu. Počítal jsem, že tým potáhnou, ale že tam bude i větší příspěvek od dalších hráčů. Ale tito dva si vše splnili.

Budou schopni něco podobného zopakovat i příští sezonu?
Už jsem se o tom bavil s majitelem. Řekl jsem mu, že letos hráli na hranici svých možností a může se stát, že takovou sezonu už nezopakují. Ten tým se na to musí připravit. Měli nadstandardní sezonu, a když to splní na 80 procent, těch zbylých dvacet procent musíme najít ve zbylých lajnách.

Tito hráči také přispěli také k vašim fantastickým přesilovkám. V čem bylo jejich kouzlo?
Ti kluci si herně sedli a hodně se o tom bavili v kabině. Pouštěli si ty nezdařené přesilovky ze záznamu a nechával jsem to vyloženě na nich, což se vyplatilo.

Jak hodnotíte spolupráci s Pardubicemi? Hodně vám pomohl Starý, na druhou stranu na play-off jste přišli o obránce Ščotku.
Jako prvoligový klub, který nemá momentálně zázemí v mládeži, jsme potřebovali nějakého spojence. Jsem za ty Pardubice rád. Hondě nám pomohly a my zase pomohli jim. Když přišel Honza Starý, tak nebyl úplně ve formě a u nás se rozehrál. Ani Honza Ščotka nebyl v sestavě, ale u nás předváděl parádní výkony a přenesl si to zpátky i do Pardubic.

Už během sezony jste prodloužili smlouvy s několika hráči. Jak to vypadá nyní?
Volají samozřejmě agenti. Jak se vrátím z volna, začnu na tom pracovat. Máme vytipované nějaké hráče, ale ten trh není tak kvalitní a široký. Budeme hledat vhodné typy.

Jak to bude s Janem Rudovským, o kterého měly zájem další kluby?
Honza má od nás nabídku. Příští týden budu s ním a agentem jednat. To rozhodnutí od něj budu chtít co nejdřív. Když u nás nepodepíše, popřejeme mu hodně štěstí a budeme shánět někoho jiného.

A vy máte už jasno v tom, zda budete pokračovat v roli trenéra?
Majitel se mě na to po skončení sezony ptal. Je tady rozdělaná práce. Nejsem takový, že bych chtěl někde cestovat po republice, protože to jsem dělal celý život. Tady to mám kousek od domu, je tam vidina posunu ve výstavbě stadionu. Já jsem spokojený. Tým je fajn a všechno okolo funguje a posouvá se.

Jakub Neužil
Sezona v číslech? Jestřábi ovládli ofenzivní statistiky