Domácí šli do vedení hned v první třetině a po dvou dvacetiminutovkách svítilo na výsledkové tabuli skóre 3:0.

Přesto Hanáci dokázali pár minut před koncem hrací doby vstřelit dva góly.

Šanci na vítězství pak Jestřábům definitivně sebral devatenáct sekund před koncem utkání jihlavský Tomáš Čachotský.

Přitom vstup do zápasu vyšel lépe hostím. Patrik Moskal v šesté minutě zkusil naslepo vystřelit puk, touš se odrazil k Zabloudilovi a tak tak mu jeho pokus nevyšel.

Následně přebrala Dukla otěže a již ve 12. minutě šla do vedení 1:0. Hanáci ztratili kontakt s kotoučem, čehož využil Jiří Říha a napřímo prostřelil Pavla Kantora.

Brankář Prostějova však po zbytek první části útokům borců z Vysočiny odolával, na opětovný tlak Jiřího Říhy však nestačil.

Pouhých deset sekund před koncem úvodního dějství totiž šestadvacetiletý obránce Jihlavy využil špatné pozornosti strážce jestřábí kasy a puk vklínil mezi betony.

„Vstoupili jsme do souboje velice aktivně a organizovaně. Prvních deset minut zápasu jsme byli jasně lepší. Bohužel nám tam nepadly žádné šance. Ta úvodní branka určitě poznamenala náš výkon do konce třetiny. No, a pak se to vezlo," řekl na úvod lodivod Prostějova Pavel Arnošt.

Druhá třetina byla pro prostějovské hokejisty smolná. Nejdříve vyloučil rozhodčí Daniela Koláře, jenž trefil domácího Josefa Skořepu do obličeje.

Hostující obránce Kolář dostal trest pět minut a za hrubost pak musel odpochodovat do šaten.

Navíc v následném oslabení inkasovali Prostějovští gól z hole Petra Šidlíka. Jeho střela od modré poslala Jihlavu do vedení 3:0.

„To pětiminutové oslabení nás určitě poznamenalo," litoval kouč Jestřábů

Závěrečná část přinesla do prostějovských řad naději na vyrovnání, kterou však Dukla těsně před koncem utkání vymazala.

Jestřábi začali více tlačit a ve 47. minutě mohl při přesilové hře domácích korigovat skóre Matouš Venkrbec. Sedmadvacetiletý útočník ale netrefil prázdnou bránu.

Snížit se hostím podařilo až o deset minut později zásluhou Lukáše Žálčíka. Ten využil nahrávku od Protivného a lehce usměrnil touš k levé tyčce Dukly.

Jestřábi však neřekli poslední slovo. O dvě minuty později se tečí za záda Škarka prosadil Matouš Venkrbec, čímž snížil na 3:2.

Pavel Kantor putoval na střídačku a Hanáci chtěli v šesti hráčích zvrátit stav utkání. Bohužel ani početní výhoda na straně hostí neměla vliv na výkon mužstva.

Sotva jestřábí gólman doputoval na lavičku, zmařili domácí šanci Prostějova na vítězství. Tomáš Čech dovedl puk za modrou čáru a touš nahozený vzduchem putoval do prázdné kasy na 4:2.

Jihlava tak po čtyřech zápasech vyhrála, zatímco svěřenci Pavla Arnošta dále tápou.

Přesto trenér Jestřábů vidí budoucnost pozitivně.

„Zápas určitě hodnotíme pozitivně, bohužel výsledek není, jak bychom si přáli. Ale věříme, že když budeme pokračovat v nastolené linii, tak se to příště určitě povede," uzavřel Arnošt.

HC Dukla Jihlava – LHK Jestřábi Prostějov 4:2 (2:0, 1:0, 1:2)

Branky a nahrávky: 13. Říha (Důras), 20. Říha (Důras, Jergl), 33. Šidlík (Protasenja), 60. Čachotský (Seman) – 58. Žalčík (Prostivný, Moskal), 59. Venkrbec (Holík). Rozhodčí: Bejček – Doležal, Šmika. Vyloučení: 6:4 navíc Kolář (Prostějov) 5 min a do konce utkání. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Střely na branku: 34:35. Diváci: 906.

Sestava HC Dukla Jihlava: Škarek – Kajínek, Říha, Dundáček, Kaláb, Szathmáry, Šidlík, Dobrovolný – Jergl, Skořepa, Důras – Protasenja, Seman, Stoklasa – Diviš, Zeman, Čachotský – Jícha, Březina.

Sestava LHK Jestřábi Prostějov: Kantor – Kolář, Holík, Kvapil, Zadražil, Protivný, Kaluža – Zabloudil, Moskal, Novák – Rudovský, Venkrbec, Luňák – Krejčík, Šlahař, Žálčík – Švec, Hozák, Fiala.

Autor: Lubomír Budný