Prostějov tak mohl být spokojen se dvěma body za výhru 3:2, ani Zubři ale na ledě soupeře vůbec nepředvedli špatný výkon, výsledek klidně mohl být opačný.

„Přerov má na tuto soutěž nadstandardní mančaft, stačí se podívat na čtyři lajny, které tady dneska měl. Myslím si, že bude ještě atakovat vršek tabulky. Já vždycky říkám, pro nás je každý bod s Přerovem dobrý, protože on s námi má tu lepší bilanci. Ty dva body jsou pro nás nadstandard,“ uznal prostějovský trenér Jiří Vykoukal.

Přerované skutečně na nedaleký výjezd dorazili v nejsilnější možné sestavě, poprvé v sezoně dokonce se zlínským Jakubem Šlahařem a talentem Komety Brno Janem Mlčákem jakožto sedmým bekem. Do brány se postavil Milan Klouček.

Místní nádraží v Prostějově
Demolice Místního nádraží je odložena

A byl to právě pardubický gólman, kdo musel puk ze sítě lovit jako první. Nahození Ondřeje Mikliše po buly poslalo Jestřáby do vedení. Zubři odpověděli ve druhé třetině, když Goiš výborně tečoval ránu Dareka Hejcmana.

„Mělo to nasazení, úroveň, bylo to bojovné. O síle soupeře svědčí jeho postavení v celé soutěži. Snažili jsme se eliminovat jeho obrovskou ofenzivní sílu, což se nám takřka po celý zápas dařilo,“ hodnotil utkání kouč Zubrů Petr Dočkal.

Prostějov se podruhé dostal do vedení v 51. minutě. Jakub Ferenc se sice vydal neohroženě do útočného pásma, o puk však přišel, a protože jej nikdo včas nezastoupil, Jestřábi si s přečíslením poradili skvěle, Tomáš Divíšek uklízel do prázdné klece.

„My jsme takoví, že puk spíše držíme ve středním pásmu. Takže jsme dali jeden gól z modré čáry a jeden z přečíslení, soupeř je zase takový přímočařejší, hraje to jednoduše do brány, v tom je mezi námi rozdíl,“ všiml si Jiří Vykoukal.

ZUBRY NEROZHODILO ANI PRASE NA STŘÍDAČCE

Rozhodující ránu chtěli Zubrům zasadit domácí fanoušci. Další jejich povedené choreo ztělesnilo velké nafukovací prase s nápisem MEO. To ve třetí třetině doputovalo až na přerovskou střídačku. Přerované však rozhodně nebyli smíření s porážkou.

„Asi to byla hra fanoušků, mělo to naše hráče rozhodit v koncentraci. I takové věci k hokeji patří. Je to taková recese, vzájemné hecování mezi fanoušky. Pokud to není polívání trenérů a hráčů pivem, na téhle úrovni se to dá tolerovat,“ pousmál se nad prasečí návštěvou střídačky Petr Dočkal.

Žádná zabíjačka se nekonala díky dalšímu útočnému výletu Jakuba Ference. Obrovitý bek si sjel mezi kruhy a poslal vyrovnaný duel do prodloužení.

V tom měli domácí možnost přesilovky čtyři na tři, sudí totiž minutu před koncem třetí třetiny poslali na trestnou Šlahaře. Ten mohl paradoxně rozhodnout při svém návratu na led, samostatný únik však neproměnil. A protože Zubry podržel Klouček v bráně, rozhodnout měly až samostatné nájezdy.

Během nich si lépe tyče postavil prostějovský Neužil. Střely Ference a Sýkory pouze zazvonily na brankové konstrukci, Jan Starý pak proměnil a Michal Popelka po něm neuspěl. Jestřábi takřka po roce mohli slavit vítězství v derby.

„Ve třetí třetině nám soupeř ukázal po naší hrubce své kvality směrem dopředu. My jsme se snažili s tím zápasem ještě něco udělat, což se nám podařilo. Ubránili jsme i závěrečné oslabení. Náš výkon byl parádní, jsme rádi i za bod. Děkujeme fanouškům, kteří přijeli a povzbuzovali celý zápas,“ řekl závěrem přerovský Petr Dočkal.

Už v pondělí pro oba celky pokračuje náročný program. Prostějov zamíří na led Českých Budějovic, Přerované doma přivítají od 18 hodin Kadaň.

LHK Jestřábi Prostějov – HC Zubr Přerov 3:2sn (1:0, 0:1, 1:1 – 0:0)

Branky a nahrávky: 6. Mikliš (Hanták), 51. Divíšek (Račuk), rozhodující nájezd Starý – 33. Goiš (Hejcman, Tomi), 55. Ferenc (Hejcman, Goiš). Rozhodčí: Barek, Pilný – Bosák, Maštalíř. Vyloučení: 2:3. Bez využití. Diváci: 2835.
Prostějov: Neužil – Havlík, Mikliš, Žovinec, Zdráhal, Čáp, Kolář – Karpov, Divíšek, Nouza – Starý, Pšenička, Račuk – Luňák, Venkrbec, Dvořáček – Krejčiřík, Hanták, Prokeš. Trenér: Jiří Vykoukal.
Přerov: Klouček – Zbořil, Novotný, Malina, Ferenc, Pala, Černý – Sikora, Pšurný, Popelka – Doležal, Sýkora, Šlahař – Goiš, Hejcman, Tomi – Procházka, M. Kratochvil, Moučka. Trenéři: Kamil Přecechtěl, Petr Dočkal.