Tým kouče Karla Trnečky si účast na turnaji v Turecku vybojoval loni v národní a poté mezinárodní kvalifikaci.

Teď se musí se svými svěřenci připravit na vrchol snažení, které přesahuje běžné zápasy v krajském přeboru či divizi.

Na neobvyklou událost ladí fotbalisté z kraje formu v posledních dnech, například na víkendovém minisoustředění v Bohuňovicích. Zde vyzvali místní improvizovanou sestavu bronzového týmu I.A třídy a zvítězili jasně 8:1.

„Jsem maximálně spokojený. Měli jsme tři kvalitní tréninkové jednotky plus zápas, za který jsem rád. Sešel se takový výběr, ale oceňuji to, všichni už mají po sezoně. Účel to splnilo,“ byl pozitivně naladěn trenér Karel Trnečka a pokračoval ve chvále: „Hráče ke srazu přistoupili perfektně. Celkově i podmínky v Bohuňovicích byly bezchybné, včetně ubytování a tak dále,“ mínil trenér, jenž naposledy vedl divizní Nové Sady.

Karel Trnečka. Ilustrační foto.
Změna v Mohelnici. Tým převezme Trnečka

Individuální plány

Stejně jako olomouckému celku skončila i dalším týmům sezona takřka před dvěma týdny, pro členy výběru ale není odpočinek ve hře.

„Klukům jsem dal individuální plány a řekl jsem jim, co by měli dělat. Víkendové tréninky byly dost výživné a kvalitní. Je to trošku obtížné v tom, že hráčům skončily soutěže tři týdny před mistrovstvím Evropy. Někteří se těžko přinutí k tomu, aby sami trénovali,“ tuší ostřílený fotbalový kormidelník.

Těžit může v Turecku ze sehranosti svého výběru.

„Už to byl asi osmý zápas, co jsme hráli v tomto složení a ještě jsme neprohráli. Hráčům jsem zdůrazňoval, že každé vítězství posílí sebevědomí,“ prohlásil trenér Trnečka.

Marek Heinz
Marek Heinz slavil další triumf, postup do krajského přeboru

Neznámá síla soupeřů

Jenže jaká bude realita na hřištích v Istanbulu?

„Vůbec neznám sílu soupeřů na Regions Cupu. Těžko se dá odhadovat, jak tam budeme konkurenceschopní,“ podotýká Karel Trnečka.

A tak výběr z kraje zatím nemůže ani vyhlašovat žádné ambice.

„Už to, že jsme postoupili byl úspěch. A pro kluky odměna. Spousta z nich by se na taková místa třeba nepodívala a pro některé je to vyvrcholení kariéry. Někteří starší potom i ukončí kariéru. Je to motivace do další práce a možnost třeba se dostat z divize někam výš,“ myslí si kouč českého týmu.

Začala letní příprava fotbalové Sigmy
Sigmu v přípravě prověří Maccabi Haifa, generálku má s Kypřany

S regenerací pomůže Jiří Vít

Do Turecka pocestuje dvacítka hráčů.

„Beru sedmnáct hráčů a tři gólmany. Může přijít červená karta, zranění a pak někde nahánět dalšího brankáře, to už nejde,“ podotýká k nominaci, která je velmi podobná jako ve kvalifikační fázi.

Důležitým faktorem může být v zápasech základní skupiny se Španěly, Rusy a Iry také podnebí. „Dva zápasy se hrají ve tři hodiny. Otázka je, jaký tam bude vzduch od moře, vlhkost a tak dále. Uvidíme, jaké to tam bude. Všechno poznáme na místě. Jsou to tři zápasy v šesti dnech, to není úplně jednoduché,“ ví Karel Trnečka.

S regenerací však amatérům pomůže jeden z nejpovolanějších mužů českého fotbalu.

Dlouholetý masér reprezentačního A-týmu Jiří Vít, jenž spojil svou kariéru se Sigmou Olomouc.

„I kluci jsou moc rádi, že s námi pojede. Masáže, tejpování, to jim určitě pomůže. Bez tak zkušeného člověka by to bylo zas o trochu složitější,“ dodává závěrem trenér Trnečka.

Fotbalisté z Hodolan opět slaví po roce opět postup
Hodolany dohnali skvělí fans k dalšímu postupu. Bude to ještě lepší, věří šéf

Nominace pro Regions' Cup

Brankáři: Lukáš Toman (Zábřeh), Jiří Zbořil, Marek Kalina (Nové Sady)
Obránci: Marek Samek, Tomáš Kopp (Nové Sady), Jan Bubeník, Michal Zimčík (Přerov), Marek Smrž (Velké Losiny)
Záložníci: David Dvorský, Marek Banasik, David Škoda (Nové Sady), Martin Schlehr, Ondřej Kyselák, Lukáš Kaďorek (Kozlovice), Matěj Šinogl (Velké Losiny), Lukáš Woitek (Jeseník)
Útočníci: Petr Navrátil, Adam Bříza (Jeseník), Tomáš Režný (Nové Sady), Jan Ferenc (Bělotín)
Realizační tým: trenér: Karel Trnečka; asistenti: Petar Aleksijevič, Jiří Mika; vedoucí mužstva: Miroslav Lojka; masér, fyzioterapeut: Jiří Vít; kustod: Martin Okleštěk.