Aktivněji do zápasu vstoupila Kroměříž, její počáteční tlak vyvrcholil ve 14. minutě dobře sehraným signálem po rohovém kopu zakončeným střelou Nevřala, tu však vyrazil Bureš nad.

Zaskočení hráči Prostějova poprvé vystřelili až v šestnácté minutě. Pokus Petra Pavlíka mířil spíše na sídliště, ale oživil hru domácích.

Aktivnější přístup se Prostějovu podařilo zhodnotit ve 26. minutě, kdy Tomáš Machálek kličkou obelstil brankáře, přihrál nabíhajícímu Zelenkovi a ten ještě posunul na skórujícího Papouška. O tři minuty později se prosadil i Machálek, kterého do gólového sóla vyslal Tomáš Mazouch.

Za stavu 2:0 se zvýšila útočná aktivita Prostějovských a hned v 33. minutě přihrál Zelenka Machálkovi, který se sám rozběhl proti brankářovi, ten ale jeho střelu chytil.

V 36. minutě rozehrával prostějovský Pavlík přímý kop, kterým zvýšil vedení domácích na rozdíl tří branek. V závěru poločasu se o změnu skóre postaral opět Zelenka, který poslal do úniku Machálka a ten přesně zakončil. Do kabin fotbalisté odcházeli za stavu 4:0 pro Prostějov.

„Taktika se nám zbortila ve 30. minutě, kde jsme prakticky v rozmezí dvou minut dostali dva góly a bylo po zápase. Do druhého poločasu jsem kluky nabádal, aby hráli, jako kdyby to bylo 0:0," popisoval trenér SK Hanácká Slavia Kroměříž Jaroslav Baďura.

„My jsme do utkání vstoupili stejně jako v přípravě s Kroměříží. Říkali jsme si, abychom opět nastoupili jak v posledních zápasech, kdy jsme začátky mívali dobré. Teď nám chyběl pohyb a nezbylo nám než nakopávat dlouhé balony a jenom díky Burešovi jsme prvních dvacet minut přežili, pak už jsme se trochu rozehráli," okomentoval první dějství prostějovský asistent trenéra Roman Popelka.

Kroměříž i do druhého poločasu nastoupila aktivněji a už v 47. minutě hostující Kopečný trefil boční síť prostějovské branky. Tlak Slavie pokračoval až do 56. minuty, kdy se Papouškovi podařilo proměnit přímý kop. Na to o tři minuty později odpověděl Fiala, který hlavou uklidil Kopečného přihrávku za záda prostějovského Bureše.

Gólem nabuzená Kroměříž začala víc útočit a v 67. minutě po Jančově přihrávce snížil Janoštík na 5:2. Veškeré naděje hostů pohřbil v 75. minutě Machálek svým třetím gólem po akci Papouška s Pospíšilem. Posledně jmenovaný se při tomto útoku zranil a musel střídat. Konečný výsledek stanovil v 88. minutě Vojtášek, když snížil na 6:3

„Řekli jsme si, že budeme hrát zodpovědně, ale bohužel to sklouzlo k takové té bezstarostnosti a nedohráli jsme to tak zodpovědně jak bychom měli. Výsledkem jsou zase tři inkasované góly," pokáral své svěřence Popelka.

Další utkání čeká fotbalisty 1. SK Prostějov v sobotu, kdy na domácím hřišti hostí od 16. hodin Žďár nad Sázavou. Půjde o souboj lídra tabulky s posledním týmem, protože dosud vedoucí Třinec včera neodehrál své utkání na půdě rezervy Baníku Ostrava, to bylo kvůli nezpůsobilému terénu odloženo na 10. října.

1.SK Prostějov – SK Hanácká Slavia Kroměříž 6:3 (4:0)

Branky: 29., 39. a 75. Machálek, 26. a 56. Papoušek, 36. Pavlík – 60. Fiala, 67. Janoštík, 88. Vojtášek. Rozhodčí: Ondráš, Ogrodník, Gloser. ŽK: Šilinger, Handl. Diváků: 360.

Prostějov: Bureš – Hloch, Hunal (72. Krejčíř), Pavlík, Kazár – Hirsch (57. Fládr), Zelenka, Mazouch, Papoušek – Pospíšil (77. Zatloukal), Machálek. Trenér: František Jura.

Kroměříž: Zapletal – Stojaník, Šilinger, Klabal, Nevřala – Fiala, Budín (70. Vojtášek), Steiner (56. Handl), Havlík – Kopečný, Janča. Trenér: Jaroslav Baďura.

Lukáš Horák