„Musíme stabilizovat naše výkony a jednoduše vyhrávat a bodovat. Jiná cesta k záchraně v soutěži není. My ještě nevíme, kolik týmů bude sestupovat, ale musíme se připravit na všechny alternativy. Hlavní bude porážet týmy v tabulce kolem nás a předvádět dobrý fotbal i s vedoucími celky," plánuje nový kouč Určic Petr Gottwald.

Pane trenére, proslýchá se, že budete nově trénovat Určice. Je to pravda?

Pravda to je.

Kdy jste se rozhodl k přechodu mezi Kralicemi a Určicemi?

Konečné rozhodnutí padlo před necelými čtrnácti dny.

Co vás přimělo přijmout toto angažmá?

Asi tím největším důvodem byla chuť zkusit trénovat divizi. Posunout se o soutěž výš. Většinu kluků z Určic znám, trénoval jsem je nebo jsem s nimi dokonce hrál. Nebude, to tedy pro mě neznámé prostředí. No a samozřejmě chci Určicím pomoct zachránit se v divizi.

Na druhou stranu jste dlouho působil v Kralicích. Jak se vám odchází?

Je to smutné. S osou týmu bych byl na jaře třetím rokem. Známe se velmi dobře a troufnu si říct, že jsme si přirostli k srdci. Potom tam jsou kluci, které jsem trénoval v dorostu a pomáhal jsem jim přejít do mužského fotbalu. Prostě loučení je smutné, nostalgické.

Když se vrátíme k Určicícm. Viděl jste nějaký jejich podzimní zápas?

Bohužel jsem viděl jen jeden. Časově mi to nyní moc nevycházelo. Na jaře jsem na ně ale jezdil pravidelně. Vše si tedy budu muset nechat na zimní přípravu.

Tým na překlenovací dobu vedl Ivo Zbožínek a Michal Skopalík. S nimi jste už mluvil?

Ano, s Ivem jsme si už sedli. Chtěl jsem probrat, kdo na soutěž má a kdo ne. Potřeboval jsem info zevnitř týmu. Poté jsem si udělal schůzku s celým mančaftem. Chtěl jsem vědět, s kým budu moct počítat na jaro.

Jak to tedy bude, zůstává tým pohromadě?

Všichni mi potvrdili účast v zimní přípravě. Teď bude na mně, koho do týmu ještě přivedu.

Je to možná předčasná otázka, u týmu jste chvíli, ale už máte představu jak zachránit divizi?

Musíme stabilizovat naše výkony a jednoduše vyhrávat a bodovat. Jiná cesta k záchraně v soutěži není. My ještě nevíme, kolik týmů bude sestupovat, ale musíme se připravit na všechny alternativy. Hlavní bude porážet týmy v tabulce kolem nás a předvádět dobrý fotbal i s vedoucími celky. Hráči musí zahodit všechny osobní a pracovní problémy za hlavu a soustředit se jen na zápas.

Už máte naplánovanou zimní přípravu?

Dolaďuji ji. Prakticky každý týden nás čeká zápas. S výjimkou jednoho víkendu, ale tam nechám klukům asi volno. Čtyři dny se bude trénovat a pátý bude zápas. Pak budu konzultovat s hráči, jak jim to vyhovuje. Celou přípravu mám už v hlavě. (úsměv)

Jak velký bude podle vás rozdíl mezi trénování v krajském přeboru a divizi?

Bude to chtít víc času. Zatím to znamená o jeden trénink víc, což není vůbec problém. Budu si teď muset najít cestu ke každému hráči zvlášť a oni ke mně. Taky počítám s tím, že tlak na mě, hráče i vedení bude enormní. Musíme se na něj nachystat.

Jestli to tedy chápu dobře. Už nyní jste na plný úvazek kouč Určic?

Ano, minulý týden jsem dodělal návrh zimní přípravy pro Kralice. Mám za sebou i poslední tréninky. Nyní to pošlu panu Répalovi a budu se věnovat jen Určicím.